Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2023

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ

 

                                                 Αθήνα, 15 Ιανουαρίου 2023

                                                                                                                      Αρ. Πρωτ.: 061/23    

 

                                                              ΠΡΟΣ:  Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη

                                                                        

                                                              ΚΟΙΝ: 1. Υπουργό Υποδομών & Μεταφορών

            κ. Κώστα Αχ. Καραμανλή

        2. Υπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων

             κα Νίκη Κεραμέως

        3. Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας

            κ. Κώστα Σκρέκα

        4. Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων

            κ. Άδωνι – Σπυρίδωνα Γεωργιάδη

 

ΘΕΜΑ: Επαγγελματικά Δικαιώματα Πτυχιούχων Μηχανικών Ανακαίνισης & Αποκατάστασης Κτιρίων

 

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

Δυστυχώς είμαστε αναγκασμένοι για πολλοστή φορά να απευθυνθούμε σε εσάς δια της παρούσης επιστολής και να διαμαρτυρηθούμε για την συνεχιζόμενη άρνηση των αρμόδιων υπουργών σας να εκδώσουν το προεδρικό διάταγμα του άρθρου 257 του ν. 4610/19 το οποίο θα κατοχυρώσει τα επαγγελματικά δικαιώματα της ειδικότητας μας.

Ο ΣΥΜΑΑΚ είναι ο φορέας εκπροσώπησης των Πτυχιούχων Μηχανικών Ανακαίνισης & Αποκατάστασης Κτιρίων και των Πολιτικών Μηχανικών – Μορφολογίας & Αναστήλωσης των Τ.Ε.Ι. Πάτρας και Λάρισας. Από το 2000 τα μέλη μας αναμένουν την κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων τους, ευρισκόμενα σε μία ιδιότυπη επαγγελματική ομηρεία, η οποία θυμίζει περισσότερο τριτοκοσμική χώρα παρά ευρωπαϊκό κράτος δικαίου.

Όπως σας έχουμε ενημερώσει και με τις προηγούμενες επιστολές μας, από τη στιγμή που συνειδητοποιήσαμε ότι δεν υπάρχει η πρόθεση από το πολιτικό προσωπικό της χώρας – διακομματικά - να βάλει τέρμα σε αυτόν τον παραλογισμό, στραφήκαμε στην ελληνική δικαιοσύνη και μετέπειτα στην ευρωπαϊκή. Ενδεικτικά αναφέρουμε τις δικαστικές αποφάσεις που έχουν καταδικάσει ήδη την Διοίκηση για την άρνησή της να κατοχυρώσει τα επαγγελματικά μας δικαιώματα:

 

-          Αποφάσεις Συμβουλίου της Επικρατείας: ΣτΕ 2040 / 17, ΣτΕ 2407 / 2022, ΣτΕ 2408 / 2022 και ΣτΕ 2409 / 2022

-          Πρακτικά Συμμορφώσεων ΣτΕ: 6/2019, 34/2019, 4/2021 και 24/2021

-          Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών: Α9322 / 2019

-          Διοικητικό Εφετείο Αθηνών: 671/2021 και 672/2021

-          4 πρακτικά του Τριμελούς Συμβουλίου Συμμορφώσεων του ΣτΕ

 

Με τις παραπάνω αποφάσεις έχουν επιβληθεί ήδη στο ελληνικό δημόσιο πρόστιμα που μαζί με τους τόκους και τις δικαστικές δαπάνες ξεπέρασαν τα 350.000 ευρώ. Εκκρεμούν δε νέες αποφάσεις των διοικητικών δικαστηρίων, του Συμβουλίου Συμμορφώσεων του ΣτΕ και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Επιγραμματικά αναφέρουμε ότι στις πρόσφατες αποφάσεις του ΣτΕ, πέραν των διατάξεων της κοινής νομοθεσίας, διαπιστώνεται η παραβίαση και των ακολούθων άρθρων του Συντάγματος:

-          άρθρο 4, παρ. 1 και 5 ‘’συνταγματικό δικαίωμα στην ακώλυτη και ισότιμη συμμετοχή στην οικονομική ζωή της χώρας’’

-          άρθρο 16, παρ. 5 ‘’αδυναμία απόφοιτων ΑΕΙ να έχουν πρόσβαση σε επαγγελματικές δραστηριότητες’’

-          άρθρο 22, παρ. 1 ‘’συνταγματικό δικαίωμα στην εργασία’’

-          άρθρο 95, παρ. 5 ‘’συνταγματική υποχρέωση της πολιτείας να συμμορφώνεται με δικαστικές αποφάσεις’’

-          άρθρο 106, παρ. 1 ‘’υποχρέωση του κράτους να μεριμνά για την απασχόληση και ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας’’

Όλα τα παραπάνω τελούν εν πλήρη γνώση των αρμοδίων υπουργείων, τα οποία από το 2019 έως και σήμερα δεν έχουν πράξει τίποτα προκειμένου να συμμορφωθούν και δείχνουν να αδιαφορούν για το γεγονός ότι το ελληνικό δημόσιο δαπανά χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων για να καταβάλει αποζημιώσεις εξαιτίας των δικών τους πράξεων και παραλείψεων.

Κύριε Μητσοτάκη, δεδομένου ότι η παρούσα κυβερνητική θητεία φθάνει στο τέλος της, γνωρίζουμε ότι ακόμη κι αν άλλαζε η πολιτική των υπουργών σας, δεν υπάρχει πλέον ο απαιτούμενος χρόνος για να εκκινήσουν και να ολοκληρώσουν την έκδοση ενός προεδρικού διατάγματος. Ως εκ τούτου σκοπός της επιστολής μας δεν είναι να σας ζητήσουμε να παρέμβετε, κάτι το οποίο έχουμε κάνει και στο παρελθόν άλλωστε και δεν ανταποκριθήκατε.

Στόχος μας είναι να σας ενημερώσουμε, έστω απολογιστικά, για την άρνηση των υπουργών σας να πράξουν αυτά που όφειλαν και την απαξίωση που εισπράξαμε από αυτούς καθ’ όλη τη διάρκεια της παρούσης κυβερνητικής θητείας. Αν και το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι διαχρονικό και κυρίως υπερκομματικό, είναι θλιβερό το γεγονός ότι παρ’ όλο που τα πρώτα πρόστιμα επιβλήθηκαν κατά τη διάρκεια της δικής σας κυβερνητικής θητείας, οι υπουργοί σας δεν έπραξαν απολύτως τίποτα προκειμένου να συμμορφωθούν και να προστατέψουν το ελληνικό δημόσιο από την οικονομική ζημιά πόσο μάλλον να ανακόψουν την ηθική, επαγγελματική, κοινωνική και οικονομική ζημιά που βιώνουν δεκάδες χιλιάδες πτυχιούχων μηχανικών που το μόνο λάθος τους ήταν ότι επέλεξαν να σπουδάσουν σε δημόσια Α.Ε.Ι.

Σε περίπτωση που ο ελληνικός λαός αποφασίσει στις επερχόμενες εκλογές να ανανεώσει τη θητεία σας, ελπίζουμε να δείξετε λίγη προσοχή και στο σοβαρότατο πρόβλημα το οποίο σας παρουσιάσαμε.

Ευχές για μία καλή χρονιά με υγεία,

Μετά τιμής

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου