Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2023

Καθορισμός προσόντων διορισμού σε φορείς του Δημοσίου

 

                                                                                                                                                                        Αθήνα, 14 Ιανουαρίου 2023

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Θέμα: Καθορισμός προσόντων διορισμού σε φορείς του Δημοσίου

 

Συνάδελφοι,

Πριν λίγες μέρες δημοσιεύθηκε το προεδρικό διάταγμα 85 [ΦΕΚ 232 Α’ / 17-12-2022] με το οποίο καθορίστηκαν τα προσόντα διορισμού σε φορείς του Δημοσίου (Προσοντολόγιο – Κλαδολόγιο).

Με ικανοποίηση διαπιστώσαμε ότι -ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ- η ειδικότητά μας εντάχθηκε στο νέο προσοντολόγιο (βλ. σελ. 45), κάτι που εκκρεμούσε από την ίδρυσή της το μακρινό 2000…

Επιπλέον όμως, ευχάριστη έκπληξη αποτέλεσε και το γεγονός ότι για πρώτη φορά αποσαφηνίζεται οριστικά σε νομοθέτημα ότι οι Μηχανικοί Ανακαίνισης και Αποκατάστασης Κτιρίων και οι Πολιτικοί Μηχανικοί – Μορφολογίας και Αναστήλωσης, είμαστε ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟΙ.

Για την ιστορία αναφέρουμε ότι το ερώτημα αυτό το έχουμε θέσει επανειλημμένως στο υπουργείο παιδείας από το 2013 που υλοποιήθηκε το σχέδιο ‘’ΑΘΗΝΑ’’ έως πρόσφατα. Η σχολή της Πάτρας χορηγούσε για αρκετά χρόνια βεβαίωση ισοτιμίας και όχι αντιστοιχίας, έγγραφο το οποίο δεν αποσαφήνιζε ουσιαστικά τίποτα, αφού οι δύο σχολές ήταν έτσι κι αλλιώς ισότιμες μεταξύ τους όπως άλλωστε και… με όλες τις υπόλοιπες σχολές των ΑΕΙ. Το ζητούμενο ήταν να αποσαφηνιστεί εάν τα γνωστικά αντικείμενά τους ήταν αντίστοιχα μεταξύ τους, κάτι για το οποίο ούτε η σχολή απάντησε ποτέ αλλά ούτε και το υπουργείο παιδείας.

Χρειάστηκε να περάσουν δέκα χρόνια, αλλά επιτέλους η απάντηση στο ερώτημα αυτό ήρθε…

Εκ μέρους του ΣΥΜΑΑΚ εκφράζουμε την ικανοποίησή μας που έστω και με αργά βήματα, οι προσπάθειές μας αποδίδουν καρπούς. Συνεχίζουμε δυναμικά έως ότου επιλυθεί το βασικό ζήτημα που αποτελεί και την προμετωπίδα των προσπάθειών μας και δεν είναι άλλο από την κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των Πτυχιούχων Μηχανικών της ειδικότητάς μας. 

 

Για το Διοικητικό Συμβούλιο,

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου