Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2023

Νέα καταδίκη των συναρμόδιων υπουργείων για την άρνησή τους να κατοχυρώσουν τα επαγγελματικά δικαιώματα των Πτυχιούχων Μηχανικών Ανακαίνισης & Αποκατάστασης Κτιρίων

 

                                                   Αθήνα, 12 Ιανουαρίου 2023

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Θέμα: Νέα καταδίκη των συναρμόδιων υπουργείων για την άρνησή τους να κατοχυρώσουν τα επαγγελματικά δικαιώματα των Πτυχιούχων Μηχανικών Ανακαίνισης & Αποκατάστασης Κτιρίων

 

Με νέες αποφάσεις του, το Συμβούλιο της Επικρατείας καταδικάζει εκ νέου τα συναρμόδια – πλέον - υπουργεία Υποδομών, Παιδείας, Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης, για την άρνησή τους να εκδώσουν το προεδρικό διάταγμα που θα ρυθμίζει τα επαγγελματικά δικαιώματα των Πτυχιούχων Μηχανικών Ανακαίνισης και Αποκατάστασης Κτιρίων.

Πιο συγκεκριμένα, με τις υπ’ αρ. Α2407/2022, Α2408/2022 και Α2409/2022 αποφάσεις του, το Δ’ τμήμα του ΣτΕ κάνει δεκτές τις προσφυγές του ΣΥ.Μ.Α.Α.Κ. και 150 συναδέλφων Μηχανικών Α.Α.Κ., και ακυρώνει την παράλειψη των αρμόδιων Υπουργών να κινήσουν και να ολοκληρώσουν την διαδικασία έκδοσης του Προεδρικού διατάγματος του άρθρου 257 του Ν.4610/19 περί καθορισμού των επαγγελματικών δικαιωμάτων της ειδικότητάς μας.

Είναι χαρακτηριστικό το ακόλουθο απόσπασμα από το σκεπτικό των αποφάσεων: «…14. Επειδή, εκ των ανωτέρω συνάγεται ότι η Διοίκηση υπείχε υποχρέωση να προβεί στον καθορισμό των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων Μηχανικών του Τμήματος Ανακαίνισης και Αποκατάστασης Κτιρίων του Τ.Ε.Ι. Πάτρας και Λάρισας, ασκώντας τη δέσμια προς τούτου αρμοδιότητα που ο νομοθέτης της χορήγησε βάσει των διαδοχικών εξουσιοδοτικών διατάξεων που μνημονεύθηκαν ανωτέρω. Ωστόσο, παρά την παρέλευση μακρού χρόνου από την ίδρυση του ανωτέρω τμήματος, ουδέποτε προέβη στην έκδοση προεδρικού διατάγματος αναγνώρισης επαγγελματικών δικαιωμάτων στους αποφοίτους μηχανικούς του ανωτέρω Τ.Ε.Ι. Η παράλειψη αυτή της Διοίκησης να ασκήσει την ανωτέρω, δεσμία και εκ του Συντάγματος επιβαλλόμενη, αρμοδιότητά της, η οποία έχει ήδη διαγνωσθεί και ακυρωθεί με δικαστική απόφαση (ΣτΕ2040/2017) υπό το καθεστώς των προϊσχυουσών εξουσιοδοτικών διατάξεων, προς την οποία η Διοίκηση δεν συμμορφώθηκε, εξακολουθεί να υφίσταται και υπό το καθεστώς της ήδη ισχύουσας εξουσιοδοτικής διάταξης του άρθρου 257 του ν. 4610/2019. Πράγματι όπως προκύπτει από τα στοιχεία του φακέλου η διοίκηση δεν προέβη στην άμεση έναρξη και ταχεία προώθηση της διαδικασίας εκπόνησης του σχεδίου διατάγματος, ως όφειλε εν όψει και των ειδικών συνθηκών της κρινόμενης παράλειψης, όπως αυτά παρατίθενται στην 24/2021 απόφαση του Συμβουλίου Συμμόρφωσης, τουναντίον τόσο κατά το χρόνο άσκησης της κρινόμενης αιτήσεως (19.2.2021), όσο και κατά τη συζήτηση της υποθέσεως (9.11.2021), η προβλεπόμενη στη νέα εξουσιοδοτική διάταξη διαδικασία δεν είχε ουσιαστικά εκκινήσει.  Η παράλειψη αυτή της κανονιστικώς δρώσας Διοίκησης, εκ νέου στοιχειοθετηθείσα με την άπρακτη πάροδο τρίμηνου από την υποβολή της από 8.10.2020 αιτήσεως των αιτούντων, αντίκεται στον νόμο και στις συνταγματικές διατάξεις που προπαρατέθηκαν και παραβιάζει τα συνταγματικά δικαιώματα των αιτούντων στην εργασία και στην ελεύθερη και ισότιμη συμμετοχή στην οικονομική ζωή της χώρας βάση των τίτλων σπουδών που απέκτησαν...».

 

Όπως ήταν κι ο αρχικός στόχος μας, με τις αποφάσεις αυτές πετύχαμε αφενός να μην επιτραπεί στην Διοίκηση να κρύψει τις ευθύνες της πίσω από τις αλλεπάλληλες τροποποιήσεις της νομοθεσίας περί του τρόπου καθορισμού των επαγγελματικών δικαιωμάτων μας (άρθρο 25 ν.1404/83, άρθρο 18 ν.3794/09, άρθρο 46 ν.4485/17 και άρθρο 257 ν.4610/19) και αφετέρου να δοθεί η δυνατότητα σε μεγάλο αριθμό συναδέλφων να αξιοποιήσουν τις ήδη τελεσίδικες αποφάσεις και να διεκδικήσουν χρηματικές αποζημιώσεις μεγάλου ύψους από το ελληνικό δημόσιο.

Μετά την επίδοση των αποφάσεων στα συναρμόδια υπουργεία, θα ακολουθήσουν οι νόμιμες διαδικασίες (αιτήσεις συμμορφώσεως, ΕΔΔΑ κτλ). Θυμίζουμε ότι ο λογαριασμός των προστίμων που έχει κληθεί συνολικά έως τώρα να καταβάλει το ελληνικό δημόσιο συμπεριλαμβανομένων των δικαστικών δαπανών και των τόκων, έχει ξεπεράσει ήδη τις 350.000 ευρώ (μόνο σε πτυχιούχους της ειδικότητάς μας) και όσο τα συναρμόδια υπουργεία εμμένουν στην άρνησή τους να συμμορφωθούν, ο λογαριασμός αυτός θα ανεβαίνει.

Στόχος του ΣΥ.Μ.Α.Α.Κ., ήταν και παραμένει η δραματική αύξηση των επιβαλλόμενων χρηματικών ποινών εις βάρος του δημοσίου, καθώς έχει καταστεί σαφές ότι αυτός είναι (ίσως;) ο μόνος τρόπος να πιεστεί το πολιτικό σύστημα της χώρας προκειμένου να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του. Στο πλαίσιο αυτό, εκφράζουμε την ικανοποίησή μας για το γεγονός ότι ολοένα και περισσότεροι πλέον συνάδελφοι όλων των ειδικοτήτων ακολουθούν τις διαθέσιμες νομικές οδούς.

 

Για το Διοικητικό Συμβούλιο,

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου