Τρίτη 17 Μαΐου 2022

Αποσαφήνιση της απόφασης 1754/2021 του ΣτΕ

 

                                                                                                                                   Αθήνα, 17 Μάϊου 2022

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Θέμα: Αποσαφήνιση της απόφασης 1754/2021 του ΣτΕ

 

Με αφορμή την από 12 Μάϊου 2022 ανακοίνωση της ΕΕΤΕΜ αναφορικά με την έκδοση δήθεν αποφάσεως του ΣτΕ - της οποίας τα στοιχεία δεν μνημονεύει- και η οποία απόφαση του ΣτΕ δήθεν μεταξύ άλλων «αναγνωρίζει την ΕΕΤΕΜ ως το μοναδικό αντιπροσωπευτικό φορέα για την προώθηση των συμφερόντων και δικαιωμάτων των Πτυχιούχων Μηχανικών ΤΕΙ, η οποία νομίμως τηρεί Μητρώο Μελών» διευκρινίζονται προς αποφυγή σύγχυσης και εσφαλμένων εντυπώσεων τα εξής:

Προφανώς η ανακοίνωση αναφέρεται στην απόφαση 1754/2021 του Δ’ Τμήματος του ΣτΕ, η οποία δημοσιεύθηκε στις 26 Οκτωβρίου του 2021. Παρίσταται άδηλο γιατί η ΕΕΤΕΜ αφ’ ενός μεν δεν επικαλείται στην ανακοίνωσή της τα στοιχεία της απόφασης για λόγους διαφάνειας και δημοσιότητας, ώστε οιοσδήποτε να μπορεί να την ανεύρει και διαβάσει, αφ’ ετέρου για τον χρονισμό της ανακοινώσεώς της, τον Μάιο του 2022, ήτοι 7 μήνες μετά την δημοσίευση της δικαστικής απόφασης.

            Τούτο δε ιδίως ενόψει της εξώδικης οχλήσεως που απέστειλε ο Σύλλογός μας στις 5.4.2022 προς το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών διαμαρτυρόμενος για τον ορισμό εκπροσώπων στην εννεαμελή επιτροπή και την ομάδα έργου Μηχανικών Ανακαίνισης και Αποκατάστασης Κτιρίων του άρθρου 257 ν.4610/2019 από την ΕΕΤΕΜ και όχι από τον Σύλλογό μας. Είναι αξιοσημείωτη η χρονική σύμπτωση της καθυστερημένης ανακοίνωσης της ΕΕΤΕΜ για την ενημέρωση περί έκδοσης μιας δικαστικής απόφασης που δημοσιεύθηκε αρκετούς μήνες πριν, όπως αξιοσημείωτη είναι η χρήση της ορολογίας «μοναδικός αντιπροσωπευτικός φορέας», εάν ληφθεί υπόψη η απάντηση που έστειλε στις 11.5.2022 στον Σύλλογό μας το Υπουργείο και σύμφωνα με την οποία η ΕΕΤΕΜ κλήθηκε να ορίσει εκπροσώπους στην εννεαμελή Επιτροπή καθότι (κατά την άποψη του υπουργείου πάντα) είναι «ο αντιπροσωπευτικότερος Επιστημονικός και Επαγγελματικός ενιαίος Φορέας οργάνωσης και εκπροσώπησης των Μηχανικών του Τεχνολογικού Τομέα Ανώτατης Εκπαίδευσης και ισότιμων σχολών του εσωτερικού και εξωτερικού». Ασφαλώς ο ισχυρισμός αυτός του Υπουργείου δεν στηρίζεται σε κανένα στοιχείο, σε καμία διάταξη και προφανώς η ΕΕΤΕΜ αυτοαποκαλείται στην ανακοίνωσή της και δη με την φερόμενη σφραγίδα δικαστικής απόφασης του ΣτΕ ως ο αντιπροσωπευτικότερος φορέας προώθησης των συμφερόντων των Μηχανικών ΤΕ, λόγω ακριβώς της εξώδικης όχλησης του Συλλόγου μας που έχει ήδη συνοδευτεί από την άσκηση σχετικής προσφυγής στο ΣτΕ, το οποίο και θα κρίνει το ζήτημα.

Πάντως για λόγους σαφήνειας και αποφυγής συγχύσεων, η απόφαση του ΣτΕ 1754/2021 δεν αναγνωρίζει την ΕΕΤΕΜ ως μοναδικό αντιπροσωπευτικό φορέα για την προώθηση των συμφερόντων και δικαιωμάτων των Πτυχιούχων Μηχανικών ΤΕΙ και η σχετική αναφορά της ΕΕΤΕΜ διαψεύδεται ευχερώς από οιονδήποτε αναγνώσει την δικαστική απόφαση. Η ΣτΕ1754/21 ακύρωσε την απόφαση της Δ.Ε. του Τ.Ε.Ε. για την ίδρυση του Μητρώου Πτυχιούχων Μηχανικών (κρίνοντας ότι έπρεπε να προηγηθεί αυτής η ίδρυση αντίστοιχου Τμήματος Πτυχιούχων Μηχανικών στους κόλπους του Τ.Ε.Ε.) και δεν έχει καμία σχέση με δικαστική αναγνώριση της ΕΕΤΕΜ ως αντιπροσωπευτικότερου φορέα των πτυχιούχων Μηχανικών ΤΕ η οποία και μόνο δήθεν νομιμοποιείται να τηρεί τέτοιο μητρώο. Η ανακοίνωση της ΕΕΤΕΜ διαβάζει την απόφαση με τρόπο που εξυπηρετεί τα συμφέροντά της αλλά καθώς η απόφαση αυτή έχει πλέον δημοσιευθεί, είναι απλό για τον κάθε συνάδελφο να την διαβάσει και να διαπιστώσει το τι ακριβώς αυτή γράφει.

             Ο Σύλλογός μας δεν θα υπεισέλθει σε εικασίες σε σχέση με τον λόγο που η ΕΕΤΕΜ αναγιγνώσκει με εσφαλμένο τρόπο την δικαστική απόφαση, αλλά επισημαίνει ρητώς και σαφώς ότι το ΣτΕ δεν διέλαβε καμία τέτοια κρίση.

            Ασχέτως του τι ισχυρίζεται ο καθένας, δεν υπάρχει καμία διάταξη νόμου ή δικαστική απόφαση ή κάτι άλλο, που να αναγνωρίζει κάποιον σύλλογο ως τον μοναδικό και αντιπροσωπευτικότερο σύλλογο των Πτυχιούχων Μηχανικών και μάλιστα συλλήβδην όλων των ειδικοτήτων. Η δημοκρατία μας δεν βάζει κάποιο όριο στον αριθμό συλλόγων που μπορούν να ιδρυθούν με τους ίδιους σκοπούς. Το θέμα είναι κατά πόσο ένας σύλλογος υπηρετεί τους καταστατικούς του σκοπούς και προασπίζει πράγματι τα συμφέροντα των μελών του.

            Ο ΣΥ.Μ.Α.Α.Κ. στα δέκα χρόνια ύπαρξής του κατάφερε να παράξει δικαστικές αποφάσεις σε όλα τα δικαστήρια της χώρας, οι οποίες αποτελούν μία πρώτη δικαίωση για τα μέλη του. Τα δικαστικά αυτά τετελεσμένα, επικαλούνται πλέον και συνάδελφοι άλλων ειδικοτήτων για να διεκδικήσουν και εκείνοι την δικαίωσή τους από τις δικαστικές αρχές. Όλες αυτές οι δικαστικές ενέργειες δεν γίνονται τυχαία αλλά εντάσσονται στην πάγια τακτική του ΣΥ.Μ.Α.Α.Κ. η οποία στοχεύει στο να πιέσει το πολιτικό σύστημα της χώρας να συμμορφωθεί υπό το βάρος των δικαστικών αποφάσεων και κυρίως των χρηματικών κυρώσεων που αυτές επιβάλουν στο δημόσιο.

            Ουδέποτε κάποια άλλη αρχή ή σύλλογος μερίμνησε ή ενήργησε καθ’ αυτόν τον τρόπο για να διεκδικήσει την κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των Πτυχιούχων Μηχανικών και δη των μελών μας, Μηχανικών Ανακαίνισης & Αποκατάστασης Κτιρίων.  

            Ο κλάδος μας έχει περιέλθει σε δεινή θέση η οποία διαρκώς επιδεινώνεται τα τελευταία χρόνια, με ευθύνη ολόκληρου του πολιτικού συστήματος, το οποίο κλείνοντας διαρκώς το μάτι σε γνωστές επαγγελματικές ομάδες, αδιαφορεί και αρνείται πεισματικά να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του απέναντί μας. Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, είναι τουλάχιστον θλιβερό να διαπιστώνει κανείς ότι κάποιοι επιμένουν να μάχονται πρωτίστως για την επιβίωσή τους και την εξασφάλιση λόγου ύπαρξης για τον εαυτό τους παρά για την προάσπιση των δικαιωμάτων μας.

            Εν κατακλείδι ο ΣΥ.Μ.Α.Α.Κ. θα συνεχίσει το έμπρακτο έργο του μέσω όλων των νόμιμων διαδικασιών με μοναδικό στόχο την επαγγελματική αναγνώριση των μελών του.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο,

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου