Πέμπτη 16 Μαΐου 2019

Πολυνομοσχέδιο «Συνέργειες Πανεπιστημίων και Τ.Ε.Ι κλπ – τροπολογία άρθρου 257 για τα επαγγελματικά δικαιώματα των Μηχανικών Τ.Ε.Ι.»


ΣΥ.Μ.Α.Α.Κ.
Επιστημονικός & Επαγγελματικός
Σύλλογος Μηχανικών Ανακαίνισης & Αποκατάστασης Κτιρίων
Ρόδου 13, Πετρούπολη ΤΚ 13231

                        
                                                     Αθήνα, 7 Μάϊου 2019

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Θέμα:  Πολυνομοσχέδιο «Συνέργειες Πανεπιστημίων και Τ.Ε.Ι κλπ – τροπολογία άρθρου 257 για τα επαγγελματικά δικαιώματα των Μηχανικών Τ.Ε.Ι.»

Όλα αυτά τα χρόνια που αγωνιζόμαστε για το δικαίωμά μας να ασκούμε το επάγγελμα που σπουδάσαμε στα δημόσια Α.Ε.Ι. της χώρας έχουμε έρθει αντιμέτωποι με πολλών ειδών πολιτικές ηγεσίες. Έχουμε εισπράξει άρνηση, απαξίωση, αδιαφορία, απάθεια. Μέχρι πρότινος ήμασταν πεπεισμένοι ότι δεν μπορούμε να γίνουμε αποδέκτες χειρότερης αντιμετώπισης.
Κι όμως, ο κ. Γαβρόγλου μας εξέπληξε δυσάρεστα. Καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας του αρνήθηκε να συναντηθεί μαζί μας ή, έστω, να απαντήσει στις επιστολές μας. Αντίθετα, εμπιστεύθηκε ανθρώπους που τον οδήγησαν σε επιλογές αδιέξοδες. Επί δύο χρόνια προσπαθούσε να μας πείσει ότι το υπουργείο μπορεί να καθορίσει μόνο ‘’δικαίωμα πρόσβασης σε επαγγελματικά προσόντα’’ και όχι επαγγελματικά δικαιώματα. Τώρα, στην εκπνοή της θητείας του, έρχεται και αλλάζει εκ νέου την εξουσιοδοτική διάταξη, ‘’επιστρέφοντας’’ στη πραγματικότητα, αλλά πετώντας, ουσιαστικά, το μπαλάκι στους επόμενους. Η ειρωνεία είναι ότι πρόκειται για τον ίδιο άνθρωπο που σε πληθώρα δημόσιων τοποθετήσεών του, κατακεραύνωνε τις προηγούμενες κυβερνήσεις που άφησαν το θέμα άλυτο και δήλωνε ότι εκείνος δεν θα κάνει το ίδιο. Όταν όλοι του έλεγαν ότι η διαδικασία του άρθρου 46, Ν.4485/17 είναι λάθος και δεν οδηγεί σε αποτέλεσμα, εκείνος άκουγε μόνο συνδικαλιστές του Τ.Ε.Ε. οδηγώντας το θέμα σε αδιέξοδο.
Δεν ήταν αρκετό όμως αυτό για το κ. Γαβρόγλου, ο οποίος ήρθε τώρα με μία νέα εξουσιοδοτική διάταξη, την οποία του ‘’πέταξε’’, προφανώς, το Υπουργείο Υποδομών (δηλαδή το Τ.Ε.Ε.), την οποία κράτησε κρυφή για μέρες και τη πρόσθεσε στο νομοσχέδιό του, λίγα λεπτά πριν την ψήφισή του στη Βουλή, ώστε να μην προλάβει να υπάρξει καμία αντίδραση. Στη δε αιτιολογική έκθεση που συνοδεύει τη διάταξη αυτή, αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι «…η αποκτηθείσα πείρα στη διαδικασία και το περιεχόμενο του Π.Δ. 99/18 θα αξιοποιηθούν για την ταχύτερη απόδοση επαγγελματικών δικαιωμάτων στους μηχανικούς Τ.Ε.Ι….». Παρέλειψαν βέβαια να αναφέρουν ότι οι επιτροπές που συμμετείχαν στη σύνταξη του Π.Δ.99/18 απαρτίζονταν από Διπλωματούχους Μηχανικούς, τα επαγγελματικά δικαιώματα των οποίων και ρύθμισε το ανωτέρω Π.Δ. Αντίθετα, με τη νέα διάταξη ανατίθεται σε Διπλωματούχους Μηχανικούς να αποφασίσουν για τα επαγγελματικά δικαιώματα των Πτυχιούχων Μηχανικών, ενώ η τροπολογία δεν κρατάει ούτε τα προσχήματα αφού ακόμη και στις τριμελείς ομάδες έργου που θα συντάξουν τα μη δεσμευτικού χαρακτήρα πορίσματα για κάθε ειδικότητα, τη πλειοψηφία θα έχουν και πάλι οι εκπρόσωποι των Διπλωματούχων Μηχανικών.
Προφανώς αυτός είναι ο τρόπος που αντιλαμβάνονται οι κ. Γαβρόγλου και Σπίρτζης τη δημοκρατία.
Ακόμα και να παραβλέψουμε όμως το στρεβλό και αντιδημοκρατικό περιεχόμενο της διάταξης αυτής, δεν μπορούμε να μην καταδικάσουμε το χρόνο ψήφισής της, στο παρά πέντε της κυβερνητικής θητείας. Διότι ο χρόνος που έρχεται η διάταξη αυτή επιβεβαιώνει τους φόβους που είχαμε εκφράσει δημόσια εδώ και αρκετούς μήνες, ότι δηλαδή και η παρούσα κυβέρνηση έχει προ πολλού εγκαταλείψει το θέμα (αν ποτέ είχε τη διάθεση να το λύσει). Διότι είναι γελοίο, για τα ελληνικά δεδομένα, να πιστέψει κανείς ότι στους πέντε μήνες κυβερνητικής θητείας που απομένουν, θα προλάβουν να συντάξουν και να εκδώσουν το επίμαχο Π.Δ. Άρα, προφανώς προετοιμάζουν το έδαφος είτε για το γνωστό αφήγημα ‘’θέλαμε, το προωθήσαμε αλλά δεν προλάβαμε’’ είτε για να εκβιάσουν τους Πτυχιούχους Μηχανικούς προκειμένου να αποσπάσουν τη ψήφο τους με την ‘’υπόσχεση’’ να ολοκληρώσουν ‘’τις προσπάθειές τους’’ σε μία πιθανή επόμενη κυβερνητική τους θητεία.
Ασχέτως όμως των προθέσεων της κυβέρνησης για το θέμα αυτό, σε περίπτωση που οι επιτροπές αυτές συσταθούν, τα αποτελέσματα των εργασιών τους θα έχουν βαρύτητα για μελλοντικές ενέργειες. Γι’ αυτό ελπίζουμε, τουλάχιστον, ότι θα κληθούμε ως σύλλογος να ορίσουμε εκπρόσωπο, δεδομένου του ότι ο ΣΥ.Μ.Α.Α.Κ. αποτελεί το μοναδικό επιστημονικό και επαγγελματικό σύλλογο, πανελλαδικά, για την ειδικότητά μας. Έστω και ως μειοψηφία στις επιτροπές αυτές έχουμε τη πρόθεση να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να λήξει, δίκαια για όλους, η υπόθεση αυτή. Ελπίζουμε ωστόσο να μην κληθούμε σε επιτροπές προειλημμένων αποφάσεων γιατί στη περίπτωση αυτή, δεν θα έχουμε άλλη επιλογή από το να τις καταγγείλουμε δημόσια.
Κλείνοντας, εκφράζουμε την έντονη δυσαρέσκεια των μελών μας για τον οριστικό αφανισμό των Τ.Ε.Ι. από τον ακαδημαϊκό χάρτη. Δεν αμφισβητούμε το δικαίωμα της πολιτείας να χαράσσει την εκπαιδευτική στρατηγική της με το τρόπο που κρίνει σκόπιμο κάθε φορά και άρα αφήνουμε στο χρόνο και την ιστορία να κρίνει την απόφαση για τη κατάργηση του τεχνολογικού τομέα των Α.Ε.Ι. Ωστόσο, το γεγονός ότι η πολιτεία καταργεί τα ιδρύματα αυτά χωρίς να έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της απέναντι στους πτυχιούχους τους, υποδεικνύει κυνισμό και αναλγησία, καθώς τα Τ.Ε.Ι. αφήνουν πίσω τους χιλιάδες απόφοιτους με πτυχία χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα.
Με δεδομένο δε ότι τα Τ.Ε.Ι. και τα Πανεπιστήμια είναι ισότιμα, τουλάχιστον από το 2001 και μετά, θεωρούμε αυτονόητη την υποχρέωση της πολιτείας, τουλάχιστον, να αναγνωρίσει την ισοτιμία των πτυχίων Τ.Ε.Ι. με των νέων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων που προέκυψαν από τις συνέργειες και συγχωνεύσεις των Α.Ε.Ι. και τέλος, θεωρούμε επιτακτική την ανάγκη τα προγράμματα σπουδών που θα προκύψουν, να προβλέπουν διαδικασίες αντιστοίχισης με τα προγράμματα που υπήρχαν μέχρι πρότινος στα αντίστοιχα τμήματα των Τ.Ε.Ι.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο,
                 Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                                Η ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ        

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου