Παρασκευή 22 Μαρτίου 2019

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Θέμα: Επαγγελματικά Δικαιώματα – Εξελίξεις Νομικών Ενεργειών


ΣΥ.Μ.Α.Α.Κ.
Επιστημονικός & Επαγγελματικός
Σύλλογος Μηχανικών Ανακαίνισης & Αποκατάστασης Κτιρίων
Ρόδου 13, Πετρούπολη ΤΚ 13231

                        
                                              Αθήνα, 21 Μαρτίου 2019

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Θέμα: Επαγγελματικά Δικαιώματα – Εξελίξεις Νομικών Ενεργειών

Πριν από λίγες ημέρες εξετάστηκε από την αρμόδια επιτροπή του Συμβουλίου της Επικρατείας η αίτηση συμμορφώσεως που έχει υποβάλει ο ΣΥ.Μ.Α.Α.Κ. κατά του Υπουργού Παιδείας, ο οποίος 19 μήνες μετά τη δημοσίευση της καταδικαστικής απόφασης 2040/17 ΣτΕ, επιμένει στην άρνησή του να προβεί στην έκδοση του προεδρικού διατάγματος που θα ρυθμίζει τα επαγγελματικά δικαιώματα της ειδικότητάς μας. Στην απόφαση που εκδόθηκε λίγες ημέρες αργότερα, η επιτροπή συμμορφώσεως, αν και απορρίπτει όλους τους ισχυρισμούς με τους οποίους το υπουργείο επιχείρησε να δικαιολογήσει την παράλειψή του να συμμορφωθεί, παρά ταύτα καταλήγει… να δώσει προθεσμία τριών ΑΚΟΜΗ μηνών, προκειμένου να το πράξει. Δηλαδή τρεις ακόμη μήνες για να κάνει ότι δεν έκανε σε δεκαπέντε χρόνια…
Το ίδιο χρονικό διάστημα όμως εκδικάστηκε από το Πρωτοδικείο Αθηνών και η ομαδική αγωγή δεκάδων συναδέλφων με αίτημα την αποκατάσταση της ηθικής μας βλάβης, από την ανωτέρω παράλειψη, με την απόφαση να αναμένεται τους επόμενους μήνες.
Δυστυχώς, παρά τις επανειλημμένες εξαγγελίες Γαβρόγλου, η υπόθεση της ρύθμισης των επαγγελματικών μας δικαιωμάτων, παραμένει παγωμένη. Με την ευκαιρία, όμως, των παραπάνω δικαστικών εξελίξεων, θέλουμε να κάνουμε μία σύντομη αναδρομή στη πορεία της ηγεσίας Γαβρόγλου στο Υπουργείο Παιδείας, απαριθμώντας τι έκανε (ή μάλλον τι δεν έκανε).   
Ο κ. Γαβρόγλου ανέλαβε καθήκοντα το Νοέμβριο του 2016, αντικαθιστώντας τους κ. Μπαλτά και κα Αναγνωστοπούλου (οι οποίοι έλαμψαν δια της αδιαφορίας τους στο θέμα των Ε.Δ.). Αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του εμφανίστηκε σε Σύνοδο των Προέδρων Τ.Ε.Ι. στην οποία εξήγγειλε την άμεση ρύθμιση, με νόμο, των επαγγελματικών δικαιωμάτων των πτυχιούχων Τ.Ε.Ι. Επισήμανε, μάλιστα, το γεγονός ότι η οδός των προεδρικών διαταγμάτων είναι αδιέξοδη και γι’ αυτό προέκρινε τη λύση της νομοθετικής ρύθμισης. Λίγες μέρες μετά, με έγγραφο του τότε Γεν. Γραμματέα του υπουργείου, ζητήθηκαν από όλα τα Α.Ε.Ι. της χώρας οι απόψεις για τη ρύθμιση των επαγγελματικών θεμάτων των σχολών για τις οποίες υπήρχε εκκρεμότητα.
Το Μάρτιο του 2017, με υπουργική απόφαση, συγκροτήθηκε επιτροπή η οποία θα επεξεργαζόταν τις εισηγήσεις που απέστειλαν τα Α.Ε.Ι. Έξι μήνες μετά ψηφίζεται από τη Βουλή ο Ν. 4485/17, στο άρθρο 46 του οποίου εισάγεται νέα εξουσιοδοτική διάταξη για τη ρύθμιση του δικαιώματος πρόσβασης σε επαγγελματικές δραστηριότητες βάσει προσόντων (και όχι επαγγελματικά δικαιώματα πλέον) των μηχανικών Τ.Ε.Ι. Η διάταξη αυτή προβλέπει και πάλι την έκδοση προεδρικών διαταγμάτων, εκείνων δηλαδή που λίγο καιρό πριν, ο κ. Γαβρόγλου δήλωνε ότι είναι αδιέξοδη διαδικασία… Τέσσερις μήνες μετά, το Δεκέμβριο του 2017, με νέα απόφαση, συστήνεται η εφταμελής επιτροπή που θα παρείχε την εισήγηση για τους Πολιτικούς Μηχανικούς Τ.Ε. Υπενθυμίζεται ότι λόγω της απορρόφησης των τμημάτων Ανακαίνισης και Αποκατάστασης Κτιρίων από τα τμήματα Πολιτικών Μηχανικών το 2013 [Σχέδιο ΑΘΗΝΑ], η ανωτέρω επιτροπή είναι αρμόδια να εισηγηθεί τα επαγγελματικά δικαιώματα και της δικής μας ειδικότητας.
Η παραπάνω επιτροπή χρειάστηκε ένα χρόνο για να παραδώσει την εισήγησή της για τους Πολιτικούς Μηχανικούς Δομικών Έργων και Έργων Υποδομής, ενώ δεκαπέντε μήνες μετά, δεν έχει ασχοληθεί, ακόμη, με τη δική μας ειδικότητα.
Λαμβάνοντας υπόψη και το γεγονός ότι ούτε το σχέδιο προεδρικού διατάγματος των Πολιτικών Μηχανικών Δ.Ε. & Ε.Υ. (για τους οποίους παρασχέθηκε εισήγηση) έχει πάρει το δρόμο για υπογραφή και δημοσίευση, τέσσερις μήνες μετά τη κοινοποίησή του, αντιλαμβάνεται κανείς ότι η όλη υπόθεση των επαγγελματικών δικαιωμάτων έχει εγκαταλειφθεί προ πολλού και από αυτή την ηγεσία του υπουργείου.
Φυσικά δεν επαληθεύτηκαν ούτε και τα προ δύο μηνών δημοσιεύματα που επικαλούνταν ως πηγή τους, κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου παιδείας και υποστήριζαν ότι έρχεται νομοθετική ρύθμιση για το θέμα, για την οποία θα τρίβουν τα μάτια τους οι Πτυχιούχοι Μηχανικοί…
Θα πρέπει όμως να αναφερθούμε και σε όσα έκανε ο κ. Γαβρόγλου γιατί στο ίδιο χρονικό διάστημα:
α. υπέγραψε το π.δ. 98/2018 με τα νέα επαγγελματικά (υπερ)δικαιώματα των μηχανικών Π.Ε. (το οποίο έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων ακόμη και μέσα στους κόλπους των ίδιων των Διπλωματούχων Μηχανικών και έχει προκαλέσει πλήθος προσφυγών ακύρωσής του στο ΣτΕ),
β. θεσμοθέτησε το περίφημο Intergrated Master, δηλαδή την αναγνώριση των πενταετών σπουδών των Πολυτεχνικών Σχολών, ως επιπέδου master και με αναδρομική, μάλιστα, ισχύ για όλους τους απόφοιτους των παραπάνω σχολών και
γ. φρόντισε να εξαφανίσει (σε αγαστή συνεργασία με το εκπαιδευτικό προσωπικό τους) τα Τ.Ε.Ι. της χώρας και κυρίως τις σχολές μηχανικών των Τ.Ε.Ι. για τις οποίες δεν προβλέφθηκε καν η συνέχιση λειτουργίας τους στα νέα σχήματα αλλά επιλέχθηκε ο ταπεινωτικός αφανισμός των περισσοτέρων εξ’ αυτών, χωρίς καμία πρόβλεψη για τους υφιστάμενους πτυχιούχους, οι οποίοι απομένουμε απόφοιτοι χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα από σχολές και εκπαιδευτικά ιδρύματα που δεν θα υπάρχουν πια.
Φυσικά δεν θα λησμονήσουμε να αναφερθούμε και στον έτερο αρμόδιο υπουργό, το κ. Σπίρτζη, ο οποίος συνεχίζει να ‘’σφυρίζει’’ αδιάφορα αναφορικά με τις δικές του ευθύνες και παραλείψεις, γεγονός που δεν μας προκαλεί έκπληξη βεβαίως, καθώς είναι γνωστή η πολιτική και συνδικαλιστική του διαδρομή.
Δυστυχώς, συνεχίζουμε να πληρώνουμε το τίμημα της επιλογής μας να σπουδάσουμε σε δημόσια Α.Ε.Ι. και κανείς δεν φαίνεται να συγκινείται από το ‘’δράμα’’ μας. Ακόμη και η δικαιοσύνη, στην οποία εναποθέσαμε εσχάτως τις ελπίδες μας, επιδεικνύει μία παράξενη κωλυσιεργία να κάνει χρήση των όπλων που έχει για να προασπίσει τα δικαιώματά μας.
Καλούμε τη πολιτική ηγεσία της χώρας, έστω και τώρα, να συνέλθει και να αντιληφθεί τη ζημιά που προκαλεί σε νέους ανθρώπους. Δεν ζητάμε τίποτα παράλογο, παρά το δικαίωμα να ασκούμε το επάγγελμα που σπουδάσαμε.
Καλούμε όμως και τα κόμματα της αντιπολίτευσης να τοποθετηθούν ανοιχτά και δημόσια για το θέμα, τώρα, πριν τις εκλογές και να δεσμευτούν για το τι θα πράξουν. Γιατί, δυστυχώς, ούτε από εκεί έχουμε δει κάποια ξεκάθαρη θέση απέναντί μας.
Διαμηνύουμε στους μελλοντικούς αντικαταστάτες των Γαβρόγλου – Σπίρτζη ότι εμείς δεν θα πάψουμε ποτέ να διεκδικούμε τη δικαίωσή μας καθώς αυτό αποτελεί ζήτημα αξιοπρέπειας και σεβασμού των κόπων μας. Αργά ή γρήγορα, η δικαιοσύνη (εγχώρια ή ευρωπαϊκή) θα αναγκαστεί να καταλήξει σε αποφάσεις, οικονομικά δυσβάσταχτες για το ελληνικό κράτος. Καλό θα είναι λοιπόν πριν ράψουν τα υπουργικά τους κοστούμια να έχουν αποφασίσει τι θα πράξουν με εμάς, γιατί κανείς δεν γνωρίζει σε ποιανού τα χέρια θα ‘’σκάσει’’ το πρόβλημα.  
Παραμένουμε πάντοτε στη διάθεση οποιουδήποτε επιθυμεί να ενημερωθεί διεξοδικά για την ουσία του προβλήματος, τις προτάσεις και τις θέσεις του συλλόγου μας.
Για το Διοικητικό Συμβούλιο,
                 Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                                Η ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ        

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου