Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2020

ΟΙ ΄΄ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΕΣ΄΄ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΚΕΡΑΜΕΩΣ

 

                                                Αθήνα, 19 Δεκεμβρίου 2020

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

«Οι ΄΄επιλεκτικές΄΄ ευαισθησίες της κυρίας Κεραμέως»

 

            Με τροπολογία της τελευταίας στιγμής στο νομοσχέδιο για την «Επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση» [άρθρο 164], η Υπουργός Παιδείας σπεύδει να θεραπεύσει προβλήματα και αγκυλώσεις σχετικά με την πρόσβαση των απόφοιτων κολλεγίων του π.δ.38/2010 [Α’78] σε επαγγελματικές δραστηριότητες και την εγγραφή τους στα οικεία επιμελητήρια της χώρας. Ως αφορμή για τις ρυθμίσεις αυτές η Υπουργός επικαλέστηκε την ΄΄προειδοποιητική΄΄ επιστολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία φέρεται να απειλεί με κυρώσεις το ελληνικό κράτος σε περίπτωση που δεν μεριμνήσει για την αποκατάσταση των ανωτέρω αποφοίτων.

            Δεν θα σχολιάσουμε το περιεχόμενο της τροπολογίας καθώς - σε αντίθεση με άλλους επαγγελματικούς/επιστημονικούς φορείς - δεν συνηθίζουμε να κρίνουμε τα πτυχία και την επιστημονική επάρκεια άλλων πτυχιούχων. Θα υπενθυμίσουμε όμως στην κυρία Υπουργό ότι εκτός από τους ανωτέρω απόφοιτους υπάρχουν και μερικές δεκάδες χιλιάδων πτυχιούχων Μηχανικών οι οποίοι, αν και απόφοιτοι δημόσιων Α.Ε.Ι., δεν έχουν έως και σήμερα κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα, ούτε δικαίωμα εγγραφής στο οικείο επιμελητήριο.

            Για το θέμα αυτό το ελληνικό κράτος έχει καταδικαστεί, ουκ ολίγες φορές, αμετάκλητα και στον ανώτατο βαθμό από την ελληνική δικαιοσύνη και του έχουν επιβληθεί πρόστιμα, ενώ εκκρεμεί ακόμη σημαντικός αριθμός δικαστικών αποφάσεων, τόσο σε εθνικό όσο και ευρωπαϊκό επίπεδο.

            Είναι οξύμωρο το γεγονός ότι η κυρία Υπουργός έσπευσε να ρυθμίσει ένα θέμα, ΄΄εξαιτίας΄΄ (υποτίθεται) μίας προειδοποιητικής επιστολής της Ε.Ε., όταν σε άλλα θέματα του ίδιου αντικειμένου αγνοεί, από την αρχή της θητείας της, τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις.

            Η κυρία Κεραμέως, όχι απλά δεν έχει επιδείξει καμία σπουδή ή ευαισθησία για το ζήτημα αυτό, αλλά δείχνει να αντιμετωπίζει και κάποιου είδους αλλεργία ακόμη και στο να ξεστομίσει την λέξη Τ.Ε.Ι. Ενάμιση χρόνο μετά την ανάληψη των καθηκόντων της, δεν έχει προβεί σε καμία ενέργεια με σκοπό να ρυθμιστεί το επάγγελμα των Πτυχιούχων Μηχανικών Τ.Ε.Ι., όπως οφείλει, κρυπτόμενη πίσω και από τον ΄΄έτερο Καππαδόκη΄΄, τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών.

            Προφανώς και η χώρα μας ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης υποχρεούται να συμμορφώνεται με κοινούς κανόνες, είτε συμφωνεί είτε όχι. Το ίδιο ισχύει όμως και για δικαστικές αποφάσεις, με τις οποίες οι κυβερνήσεις υποχρεούνται να συμμορφώνονται εξίσου, υποχρέωση που επιβάλλεται από το ίδιο το Σύνταγμά μας.

            Δυστυχώς, οι πολιτικοί στην χώρα αυτή, διαχρονικά και υπερκομματικά, επιδεικνύουν πάντοτε μία επιλεκτική ευαισθησία, ανάλογα με τα εκάστοτε κομματικά τους ακροατήρια. Έτσι λοιπόν κι εμείς θα συνεχίσουμε να στοχεύουμε συνεχώς σε νέες δικαστικές αποφάσεις, ελπίζοντας ότι κάποια στιγμή αυτές θα γίνουν ΄΄θηλειά γύρω από το λαιμό΄΄ όλων αυτών που μπροστά στην εξυπηρέτηση των συντεχνιακών και ψηφοθηρικών σκοπών τους επιμένουν να στραγγαλίζουν τις ζωές μας, στερώντας μας το αυτονόητο δικαίωμα να ασκούμε το επάγγελμά για το οποίο σπουδάσαμε στα δημόσια Α.Ε.Ι. της χώρας. 

Για το Διοικητικό Συμβούλιο,

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου