Πέμπτη 16 Ιουλίου 2020

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΌ


Αθήνα, 15 Ιουλίου 2020
Αρ. Πρωτ.: 054/20    

ΠΡΟΣ: Α.Ε. Πρωθυπουργό κύριο Κυριάκο Μητσοτάκη

ΘΕΜΑ: Επαγγελματικά Δικαιώματα Πτυχιούχων Μηχανικών Τ.Ε.Ι. – Μηχανικοί Ανακαίνισης και Αποκατάστασης Κτιρίων 

Εξοχότατε κύριε Πρωθυπουργέ,
ο ΣΥ.Μ.Α.Α.Κ. αποτελεί τον πανελλήνιο επιστημονικό και επαγγελματικό φορέα εκπροσώπησης των Πτυχιούχων Μηχανικών Ανακαίνισης και Αποκατάστασης Κτιρίων. Τα μέλη μας είναι απόφοιτοι των ομώνυμων σχολών των Τ.Ε.Ι., οι οποίες ξεκίνησαν την λειτουργία τους το 2000 – παράλληλα με την κατάργηση των Τ.Ε.Ι. ως ανώτερων επαγγελματικών σχολών και την επανίδρυσή τους ως Α.Ε.Ι. – και εξελίχθηκαν σε Σχολές Πολιτικών Μηχανικών με το σχέδιο ‘’Αθηνά’’ το 2013.
Καίτοι έχουν παρέλθει 20 χρόνια από την ίδρυση των σχολών μας, 7 χρόνια από την μετονομασία τους και έχουν αποφοιτήσει περίπου 1500 πτυχιούχοι, συνεχίζει να παραμένει σε εκκρεμότητα η κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων μας, όπως ισχύει και για το σύνολο των Πτυχιούχων Μηχανικών Τ.Ε.Ι. της χώρας.
Διαχρονικά και υπερκομματικά, όλες οι κυβερνήσεις που πέρασαν από τον τόπο, είτε δεν ‘’άγγιξαν’’ το θέμα είτε προέβησαν σε άσκοπες κινήσεις – πυροτεχνήματα- άνευ ουσίας και αποτελέσματος.  
Ο σύλλογός μας εναπόθεσε τις ελπίδες του στην ελληνική δικαιοσύνη όπου, από το 2014 βρίσκεται σε εξέλιξη μεγάλος δικαστικός αγώνας ενώπιον του ΣτΕ και των διοικητικών δικαστηρίων της χώρας, προκειμένου να εξαναγκαστεί η Διοίκηση να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της απέναντί μας, αγώνας που πρόσφατα μεταφέρθηκε και ενώπιον του Ε.Δ.Α.Δ.
Ήδη, οι πρώτες δικαστικές αποφάσεις εις βάρος του δημοσίου, συνοδευόμενες από τα ανάλογα πρόστιμα, είναι γεγονός. Κορυφαία όλων αποτελεί η απόφαση ΣτΕ 2040/17, η οποία έκρινε αντισυνταγματική και παράνομη την παράλειψη της διοίκησης να εκδώσει το σχετικό Π.Δ. που θα ρυθμίζει τα επαγγελματικά μας δικαιώματα. Ήδη ο κρατικός προϋπολογισμός έχει επιβαρυνθεί με πάνω από 100.000 ευρώ σε πρόστιμα, αποζημιώσεις και έπεται συνέχεια.   
Παρ’ όλα αυτά, η αδράνεια από πλευράς εμπλεκόμενων υπουργείων (Παιδείας, Υποδομών, κτλ), συνεχίζεται ‘’αμείωτη’’ καθώς, όχι απλώς δεν έχουν εκδώσει τα εκ του νόμου προβλεπόμενα Π.Δ., αλλά δεν έχουν καν εκκινήσει τις ενέργειες που αποτελούν προαπαιτούμενο βήμα της έκδοσής τους (σύσταση επιστημονικών επιτροπών που θα εισηγηθούν τα σχέδια των Π.Δ.).  
Πιο συγκεκριμένα, οι Υπουργοί Παιδείας & Θρησκευμάτων και Υποδομών & Μεταφορών, που έχουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο, δεν έχουν λάβει καμία πρωτοβουλία για το θέμα ενώ απαξιούν ακόμα και να απαντήσουν στις αναρίθμητες επιστολές διαμαρτυρίας που έχουμε πρωτοκολλήσει στα γραφεία τους.
Η προηγούμενη κυβέρνηση σπατάλησε το σύνολο της κυβερνητικής της θητείας στην σύσταση γνωμοδοτικών επιτροπών οι οποίες δεν οδήγησαν σε κανένα αποτέλεσμα, ενώ στο ‘’παρά πέντε’’ της θητείας της έφερε νομοθετική ρύθμιση με την οποία θέσπισε νέα διαδικασία για την αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των Πτυχιούχων Μηχανικών Τ.Ε.Ι (άρθρο 257, Ν. 4610/19), η οποία αποτελεί αντιγραφή της αντίστοιχης που ακολουθήθηκε στην περίπτωση των Διπλωματούχων Μηχανικών των Πολυτεχνικών Σχολών και οδήγησε στην έκδοση του Π.Δ.99/18. Βέβαια, δεν αποτελεί πιστή αντιγραφή, καθώς στην περίπτωση των Διπλωματούχων Μηχανικών, το περιεχόμενο του Π.Δ.99/18 διαμορφώθηκε από επιτροπές αποτελούμενες από συναδέλφους τους ενώ στην δική μας περίπτωση οι επιτροπές αυτές θα αποτελούνται από… Διπλωματούχους Μηχανικούς, δηλαδή επαγγελματικούς μας ανταγωνιστές, με ότι αυτό συνεπάγεται.
Όπως γνωρίζετε, τα Τ.Ε.Ι. δεν υπάρχουν πλέον. Με νομοθετικές πρωτοβουλίες της προηγούμενης κυβέρνησης καταργήθηκαν και συγχωνεύθηκαν ή μετατράπηκαν σε πανεπιστήμια. Αυτό σημαίνει ότι, εκτός από πτυχιούχοι χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα, πλέον είμαστε και απόφοιτοι σχολών που δεν υπάρχουν πια.  
Αν η κοινή λογική – ότι δηλαδή δεν είναι δυνατόν μία χώρα να χρηματοδοτεί, επί δεκαετίες, την λειτουργία σχολών αλλά να αρνείται να αναγνωρίσει επαγγελματικά δικαιώματα στους αποφοίτους τους – δεν σας αρκεί για να παρέμβετε, δεν μπορείτε να αγνοήσετε τις δικαστικές αποφάσεις που καλούν τους υπουργούς σας να ρυθμίσουν το ζήτημα.
Έχουμε ακούσει επανειλημμένα να δηλώνετε εσείς και τα στελέχη της κυβέρνησής σας, ότι οι αποφάσεις των δικαστηρίων πρέπει να γίνονται σεβαστές. Στην περίπτωσή μας όμως εκκρεμεί η συμμόρφωση της πολιτείας με δικαστική απόφαση από το 2017 (σε περιπτώσεις άλλων ειδικοτήτων μηχανικών εκκρεμούν αποφάσεις από το 2012) γεγονός που δεν συνάδει με ένα σύγχρονο κράτος δικαίου. Για τις καθυστερήσεις αυτές δε, ο κρατικός προϋπολογισμός επιβαρύνεται συνεχώς με νέα πρόστιμα, τα οποία καλούνται να πληρώνουν οι Έλληνες φορολογούμενοι.
Κύριε Πρωθυπουργέ, απαιτούμε εδώ και τώρα:
-          την ρύθμιση της άσκησης του επαγγέλματος του Πτυχιούχου Μηχανικού και του δικαιώματός του να ασκεί τις επαγγελματικές δραστηριότητές του ελεύθερα και ανεμπόδιστα, όπως αρμόζει σε απόφοιτους δημόσιων Α.Ε.Ι,
-          τον καθορισμό και την κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων που απορρέουν από το γνωστικό μας αντικείμενο και το περιεχόμενο σπουδών των σχολών μας, χωρίς παρωπίδες και συντεχνιακές λογικές,
-          την διεύρυνση του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, προκειμένου να μετατραπεί σε πραγματικό επιμελητήριο των μηχανικών της χώρας, να εγγράψει ως ισότιμα μέλη τους Μηχανικούς των Τ.Ε.Ι. και να μας χορηγεί άδειες ασκήσεως επαγγέλματος, όπως ακριβώς πράττει με τα σημερινά του μέλη,  
-          την άρση όλων των εμποδίων που υπάρχουν σήμερα στην πρόσβαση των πτυχιούχων μηχανικών της ειδικότητας μας σε κρίσιμους τομείς και δραστηριότητες (π.χ. Ενεργειακοί Επιθεωρητές Β’ & Γ’ τάξης, εγγραφή στα Μητρώα Εμπειρίας Κατασκευαστών  κτλ).
Σας καλούμε να παρέμβετε στους αρμόδιους υπουργούς σας, προκειμένου να πράξουν αυτά που οφείλουν.
Κλείνοντας, ζητάμε -άμεσα- μία συνάντηση μαζί σας, για να σας ενημερώσουμε δια ζώσης, για τις επιπτώσεις που βιώνουμε στην καθημερινότητά μας, τον ρατσισμό, την απαξίωση και τις επιθέσεις του πολιτικού και διοικητικού προσωπικού της χώρας,  των οποίων γινόμαστε αποδέκτες σε καθημερινή βάση. 
Μετά τιμής,
Για το Διοικητικό Συμβούλιο
                 Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                                Η ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ        

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου