Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2019

ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΜΕΛΩΝ ΣΥ.Μ.Α.Α.Κ. - Επάγγελμα Πτυχιούχου Μηχανικού – Επαγγελματικά Δικαιώματα Μηχανικών Ανακαίνισης και Αποκατάστασης Κτιρίων


ΣΥ.Μ.Α.Α.Κ.
Επιστημονικός & Επαγγελματικός
Σύλλογος Μηχανικών Ανακαίνισης & Αποκατάστασης Κτιρίων
Ρόδου 13, Πετρούπολη ΤΚ 13231

                      
                                           Αθήνα, 6 Φεβρουαρίου 2019

ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΜΕΛΩΝ ΣΥ.Μ.Α.Α.Κ.

Θέμα: Επάγγελμα Πτυχιούχου Μηχανικού – Επαγγελματικά Δικαιώματα Μηχανικών Ανακαίνισης και Αποκατάστασης Κτιρίων

            Οι Μηχανικοί Ανακαίνισης και Αποκατάστασης Κτιρίων περιμένουμε μάταια εδώ και 15 χρόνια από το ελληνικό κράτος να προβεί σε όλες εκείνες τις νομοθετικές ενέργειες που θα μας επιτρέψουν να αποκτήσουμε πρόσβαση στο νομοθετικά κατοχυρωμένο επάγγελμα του μηχανικού και να ασκήσουμε ελεύθερα το επάγγελμά μας.  
            Τα τελευταία τρία χρόνια η παρούσα ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας μας εμπαίζει απροκάλυπτα και απαξιώνει συστηματικά να απαντήσει στις δεκάδες έγγραφες και τηλεφωνικές οχλήσεις - εκκλήσεις μας. Ο κ. Γαβρόγλου αποδεικνύεται, δυστυχώς, πιστός συνεχιστής της πολιτικής των προκατόχων του, εκφράζοντας από τη μία το όψιμο ενδιαφέρον και τη δήθεν βούλησή του για επίλυση του προβλήματος, αλλά πράττοντας τίποτα ουσιαστικό, από την άλλη, προς τη κατεύθυνση αυτή.  
            Κάθε τόσο έρχεται μία δήλωση ή μία διαρροή να προστεθεί στις ήδη υπάρχουσες, με τις οποίες προσπαθούν να μας πείσουν ότι κάποιο σχέδιο βρίσκεται σε εξέλιξη και ότι κάποια στιγμή αυτό θα οδηγήσει σε λύση. Η πραγματικότητα ωστόσο είναι τελείως διαφορετική και πολύ πιο ζοφερή. Καμία διαδικασία δεν βρίσκεται σε εξέλιξη για το θέμα εδώ και αρκετούς μήνες, καθιστώντας σαφές ότι και η παρούσα κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες, έχει ήδη παραπέμψει το θέμα στις καλένδες.
            Δεν μπαίνουμε καν στο κόπο να σχολιάσουμε τη στάση και του συναρμόδιου Υπουργού Υποδομών, Χρήστου Σπίρτζη, ο οποίος σφυρίζει αδιάφορα, πράγμα αναμενόμενο για έναν πρώην πρόεδρο του Τ.Ε.Ε. και διαχρονικό πολέμιο των Πτυχιούχων Μηχανικών.
            Στα τελευταία τρία και πλέον χρόνια τα μόνα πράγματα που έγιναν ήταν να ψηφιστεί μία ακόμη εξουσιοδοτική διάταξη για την έκδοση προεδρικών διαταγμάτων για την ρύθμιση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των Πτυχιούχων Μηχανικών και να συσταθεί μία επιτροπή που έναν χρόνο μετά δεν έχει καν συνεδριάσει για το θέμα των Μηχανικών Ανακαίνισης και Αποκατάστασης Κτιρίων και ούτε επίκειται κάποια συνεδρίαση στο προσεχές μέλλον. Λαμβάνοντας υπόψη δε το μοναδικό πόρισμα που εξέδωσε και αφορούσε στους Μηχανικούς Πολιτικών Δομικών Έργων και Έργων Υποδομής, τότε εξανεμίζονται οι ελπίδες ότι το όποιο πόρισμα προκύψει – αν προκύψει- στο μέλλον, θα ανταποκρίνεται πράγματι σε απόφοιτους Α.Ε.Ι.
            Το Τ.Ε.Ε., από την άλλη πλευρά, προσπαθεί τώρα, να εμφανιστεί ως ο ‘’μεταρρυθμιστής’’ που επιδιώκει την εξυγίανση του τεχνικού κόσμου αποφασίζοντας τη σύσταση ειδικού μητρώου για την εγγραφή των Πτυχιούχων Μηχανικών. Είναι όμως κατανοητό σε όσους γνωρίζουν ότι δεν πρόκειται για καμία καινοτόμα πρωτοβουλία αφού ήδη το Τ.Ε.Ε. εγγράφει στους καταλόγους του τους Πτυχιούχους Μηχανικούς (με το αζημίωτο φυσικά), προκειμένου αυτοί να έχουν πρόσβαση στα ηλεκτρονικά του συστήματα. Απλώς μέχρι σήμερα δεν τους αποκαλεί με τον επίσημο τίτλο τους αλλά σκέτο ‘’Τεχνολόγους’’. Έτσι, αντί και πάλι να αναγνωρίσει τη πραγματικότητα και να εγγράψει τους Πτυχιούχους Μηχανικούς ως ισότιμα μέλη του, αντ’ αυτού ιδρύει ένα ακόμη ‘’ειδικό’’ μητρώο, στο οποίο θα εγγράφονται οι τελευταίοι (με το σχετικό αντίτιμο φυσικά και πάλι), χωρίς ουσιαστικά να επέρχεται κάποια αλλαγή στο σημερινό καθεστώς ομηρείας αυτών και με αποκλειστικό στόχο να δημιουργηθεί ένας ακόμη οικονομικός πόρος για το ‘’Επιμελητήριο των Μηχανικών’’.
            Ο Σύλλογός μας προσπάθησε από τη πρώτη στιγμή να στηρίξει έμπρακτα το έργο του νυν Υπουργού Παιδείας, καταθέτοντας τεκμηριωμένες απόψεις και υπομνήματα και ζητώντας να κληθεί στις διεργασίες της αρμόδιας επιτροπής. Ένα και πλέον χρόνο μετά, όχι απλώς δεν έχουμε κληθεί από κανέναν, αλλά από την ενημέρωση που έχουμε, η επιτροπή δεν έχει ασχοληθεί καν με την ειδικότητά μας.
            Στον αντίποδα όμως της ‘’οκνηρίας’’ που επιδεικνύει το υπουργείο στο θέμα των επαγγελματικών δικαιωμάτων μας, με γοργούς ρυθμούς προχωράει στον αφανισμό του τεχνολογικού τομέα των Α.Ε.Ι., τα οποία εξαφανίζονται το ένα μετά το άλλο από τον ακαδημαϊκό χάρτη. Έτσι λοιπόν, μετά το σχέδιο ‘’ΑΘΗΝΑ’’ με το οποίο οι σχολές μας συγχωνεύτηκαν με τα τμήματα Πολιτικών Μηχανικών και μετατράπηκαν σε κατευθύνσεις σπουδών (τα ακαδημαϊκά κριτήρια που επέβαλαν αυτή την απόφαση ακόμη αγνοούνται…), τώρα εξαφανίζονται οριστικά από τον ακαδημαϊκό χάρτη, δίχως να γίνεται οποιαδήποτε μνεία για το τι θα απογίνουμε εμείς οι οποίοι απομένουμε απόφοιτοι χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα από σχολές και ιδρύματα που δεν θα υπάρχουν πια. Υπάρχει όμως και ένα θετικό στοιχείο, αφού τουλάχιστον δεν θα εγκλωβιστούν άλλοι νέοι άνθρωποι στον εφιάλτη που ζούμε εμείς όλα αυτά τα χρόνια.
            Δεν μας προκαλεί, βεβαίως, και καμία έκπληξη το γεγονός ότι το εκπαιδευτικό προσωπικό των Τ.Ε.Ι. συνομολόγησε με ευκολία στον αφανισμό των ιδρυμάτων του χωρίς να διασφαλίσει καν την αναγνώριση των μέχρι τώρα πτυχιούχων.  Διότι η ιστορία έχει αποδείξει ότι προτεραιότητά τους ήταν πάντοτε η εξασφάλιση προνομίων και τίτλων και ποτέ η κατοχύρωση των αποφοίτων τους, γεγονός που εμπόδισε τα Τ.Ε.Ι. να κατακτήσουν τη θέση που άξιζαν στη συνείδηση του κόσμου ως πραγματικός πυλώνας των Α.Ε.Ι.

            Δυστυχώς μία λέξη μπορούμε να απευθύνουμε στο πολιτικό και ακαδημαϊκό προσωπικό της χώρας και αυτή είναι ΝΤΡΟΠΗ!

            Σε όλα τα παραπάνω όμως έρχεται να προστεθεί και η δυσκίνητη δικαιοσύνη η οποία δεν φαίνεται να θέλει ή τέλος πάντων, να βιάζεται, να προασπίσει τα δικαιώματά μας. Χρειάστηκαν τέσσερα χρόνια για να φθάσει η μέρα της εκδίκασης της ομαδικής αγωγής των μελών μας από το Πρωτοδικείο Αθηνών και είναι άγνωστος φυσικά ο χρόνος που αυτή θα τελεσφορήσει.
Ακόμη και το Συμβούλιο της Επικρατείας όμως, το οποίο καταδίκασε αρχικά τη διοίκηση για τη παράλειψή της να ρυθμίσει τα επαγγελματικά μας δικαιώματα, τώρα δείχνει μία παράξενη ‘’κωλυσιεργία’’ στο να εξετάσει τη νέα αίτησή μας και να καταδικάσει το υπουργείο για τη μη συμμόρφωσή του.
Έχουμε ήδη χάσει τα πιο παραγωγικά χρόνια της ζωής μας περιμένοντας να μας αναγνωριστούν αυτά που για τους υπόλοιπους ανθρώπους είναι αυτονόητα. Η ίδια χώρα που ξόδεψε πακτωλό κονδυλίων για τη χρηματοδότηση των σπουδών μας, αρνείται να αξιοποιήσει την ίδια της την επένδυση απαγορεύοντάς μας να χρησιμοποιήσουμε αυτές τις γνώσεις προς όφελος της εθνικής της οικονομίας.

Οι Πτυχιούχοι Μηχανικοί Ανακαίνισης και Αποκατάστασης Κτιρίων δηλώνουμε προς όλες τις κατευθύνσεις ότι:
α. υπάρχουμε ακόμα και θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε τη δικαίωσή μας όσα χρόνια και αν περάσουν,
β. δεν διεκδικούμε τίποτα λιγότερο και τίποτα περισσότερο από τα επαγγελματικά δικαιώματα που αντιστοιχούν στο περιεχόμενο σπουδών μας και σε απόφοιτους Α.Ε.Ι,
γ. απαιτούμε την άμεση, με νόμο, θέσπιση της ιδιότητας του Πτυχιούχου Μηχανικού και του δικαιώματος πρόσβασής του στο επάγγελμα του μηχανικού,
δ. διεκδικούμε την εγγραφή μας ως ισότιμα μέλη στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος και
ε. διεκδικούμε τη δυνατότητα εξέλιξης των επαγγελματικών δικαιωμάτων όσων συνεχίζουν τις σπουδές τους (Μεταπτυχιακοί Τίτλοι  Ειδίκευσης) όπως συμβαίνει σε όλες τις χώρες του κόσμου.

            Οι μόνες επιλογές που μας έχουν απομείνει είναι αφενός να σύρουμε τη χώρα μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και αφετέρου να στραφούμε δικαστικά εναντίον προσώπων που με τις πράξεις ή τις παραλείψεις τους εμποδίζουν τη πρόσβαση στο επάγγελμά μας. Και είμαστε έτοιμοι να πράξουμε και τα δύο, αν το πολιτικό προσωπικό της χώρας δεν αναλάβει τις ευθύνες του ΑΜΕΣΑ!

Τα τακτικά μέλη του ΣΥ.Μ.Α.Α.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου